dinsdag 9 november 2010

Films van de laatste tijd


In navolging van mijn grote blogheld James Lileks kijk ik regelmatig een film (of tv-serie) op mijn tweede scherm wanneer ik mijn lessen voorbereid of een ander suf klusje aan het opknappen ben. Niet alle films lenen zich om met een schuin oog bekeken te worden. Het moet vooral niet te kunstzinnig intellectueel zwaar-op-de-hand worden. Films met ontploffingen en veul schieten.

De oogst van de voorbije weken:

The A-Team
Actie Actie Actie! En dus geen verhaal. Is niet erg, want het is The A-Team. Gelukkig geen jaren tachtig ironisch sausje, gewoon een hardhittin' funlovin' clubje outlaws settin' the record straight. Zo krijgt een mens zijn werk wel gedaan. Er is niet zoveel van blijven hangen.

The Hangover
Errug vermakelijk. Ik heb flink zitten lachen terwijl ik dus eigenlijk een excelbestand moest inkloppen. Een vrijgezellenfeest loopt legendarisch uit de hand, met alle onderbroekenlol vandien. Lekker vet. Een filmische frikandel (of is het frikadel?).

Kick-Ass
Superheldenfilm met een twist. Voer voor comic-liefhebbers. Knallen met een knipoog. Kick-Ass heeft wel de "sparkle" die A-Team ontbeert. Aanrader.

Repo Men
Met de altijd intrigerende Forest Whittaker en Jude Law. Repo mannen uit de nabije toekomst die niet afbetaalde nieren, levers en andere organen komen terughalen. Enerzijds sociaal commentaar, anderzijds slasherfeest. Bloederig. Vooral dat. Daar kan geen Carice van Houten wat aan veranderen.

Ik zie ook wel eens een film met wat chips en bier op de bank:

Crazy Heart
Mooi verhaal over een onmogelijke liefde, ouder worden en country muziek. Jeff Bridges speelt vol overgave een soort van depressieve The Dude (The Big Lebowski is met stip een van mijn favoriete films aller tijden), een countryzanger op z'n retour. In een prettig loom tempo ontvouwt zich een verhaal dat niet eens zo heel slecht afloopt.

En ik kom zelfs wel eens in bioscoop:

The American
Corbijn. Clooney. Een huurmoordenaar probeert met pensioen te gaan in schilderachtig Italiƫ. Loopt slecht af, vanzelfsprekend. Waanzinnig mooie plaatjes, gedoseerde actie en de eerste liefdesscene van Clooney. "Control" was goed, "The American" is veel meer een speelfilm. Die Corbijn gaat nog eens een hele grote worden.

The Social Network
Op papier lijkt het bijzonder niet spannend. Hoogbegaafde nerd vindt iets uit, wordt een succes, krijgt processen aan de broek en is op zijn 20e de jongste miljardair ooit. Laat het maar aan David Fincher over om zo'n verhaal met vaart en schwung te vertellen. Jesse Eisenberg is briljant als Mark Zuckerberg. Trent Reznor doet een Brian Eno soundtrack. Humor, passie, echte mensen, Justin Timberlake als Napster-uitvinder Sean Parker. Wat wil je nog meer. Als ik er 1 mag aanraden dan is het deze. Verplichte kost voor eenieder die op Feesboek zit. Dat zijn er inmiddel 500 miljoen.

4 opmerkingen:

 1. the hangover: gezien. ben het helemaal met je eens.

  the american: filmisch briljant, dat kun je aan corbijn overlaten. de stylistische keuzes kwamen het verhaal niet altijd geheel ten goede. ik ben een grote clooney fan, maar misschien had een "mindere" persoonlijkheid de boel wat meer in balans gehouden.

  rest (nog) niet gezien.

  over prutfilms gesproken:
  - knight & day (met cruise en diaz): boehoehoe. achtervolgingen, grapje, ontploffing, veul schieten, blaahhh. frikandel bij de febo.
  - killers (met kutcher en heigl): hetzelfde alleen dan nog lichter.
  - the other guys (met ferrell en wahlberg): ongeveer hetzelfde maar dan vooral humor om te lachen. wat ik nauwelijks deed.

  recentelijk gezien:
  - ghost writer
  - machete
  - the joneses

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Machete?! Man, heb je dan helemaal geen schaamte? ;^P
  Bijdewee, hoe was Zappafest?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. machete was niet prut, maar ook niet groots (verre van dat).

  zappafest heb ik (net als dat vai-festival) aan me voorbij laten gaan. ik heb zondag gekeken via de livestream, en dat was prima. het london sinfonietta deed precies wat er bij het ensemble moderne aan ontbrak: humor toevoegen. verder schijnt het een waar feest geweest te zijn. tja. 't is allemaal rijkelijk laat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Your blog looks nice, even so it would be far better if you’ll be able to use lighter colors too as a professional design. This will make sure that a lot more readers come to check it out.Informative post by the way!

  generic nolvadex

  BeantwoordenVerwijderen